ЦУК и Комората на РМ за приватно обезбедување потпишаа Меморандум за соработка

Од:

Директорот на Центарот за управување со кризи Агрон Буџаку и претседателот на Комората на Република Македонија за приватно обезбедување Верица Милевска Стефановска денеска потпишаа Меморандум за соработка.

Потписниците на Меморандумот, со кој се утврдува рамката во која се остварува соработката, соопштија од ЦУК, се согласија да воспостават меѓусебна соработка во функција на обезбедување стручна и научна експертиза, анализи, обуки и други форми на едукација, со цел да се обезбеди општа поддршка на дејноста приватно обезбедување во Република Македонија и зајакнување на капацитетите на вршителите на приватното обезбедување.

Со Меморандумот, како што се наведува, се предвидува соработката меѓу потписниците да се остварува преку размена на експертиза, искуства и знаења од заеднички интерес, соработка во изготвувања законски, подзаконски акти и други регулативи, соработка во изготвување стратегиски документи и други активности од заеднички интерес.

По повод потпишувањето на Меморандумот, а во рамки на предвидената соработка, во Центарот за управување со кризи се одржа научно- стручна дебата „Центарот за управување со кризи и приватниот безбедносен сектор во заштита на критичната инфраструктура – соработка и партнерство“.

Би можело да ве интересира

ЦУК: Починатото лице било горе на вагонот и се запалило од силен струен удар

Катерина Павлова-Николовска

Ангелов: ЕВН ја исклучил струјата во Џевахир, имало бремена жена во лифт во една од кулите

Орце Костов

Со ратрак евакуирани група млади од Попова Шапка

Катерина Павлова-Николовска

Опасна бездна на Кејот на Вардар во скопски Аеродром

Ана Ололовска

ЦУК: Извлечени двете лица кои со квадрицикл паднаа во провалија на Караџица

Горан Наумовски

ЦУК: Во тек е спасувачка мисија за извлекување на двете лица

Горан Наумовски