Честика од Џафери за Денот на албанската азбука: Дарот е голем, меѓутоа аманетот да се чува тој дар е уште поголем

Од:

Со особена радост сакам да го честитам празникот 22 Ноември, Денот на албанската азбука, кој е востановен по денот кога се одржал Битолскиот конгрес на кој албанските интелектуалци собрани од сите страни, по девет дневна неуморна работа излегоа со најскапоцениот дар за еден народ – унифицирана Азбука, со која ќе се продолжи да се пишува, чита и шири јазикот, културата, обичаите, посебностите и пишаната и испеана фолклорна традиција, која дотогаш се проследуваше со странски букви на странски јазици – вели претседателот на собранието Талат Џафери во честитката за Денот на албанската азбука.

„Дарот е голем, меѓутоа аманетот да се чува тој дар е уште поголем. Апелирам до сите претставници на политичкиот дијапазон, до институциите кои се основани за водење грижа за овој дар, до пишаните и електронски медиуми, до административните, просветните работници, да со свој пример придонесеме во растот на нови генерации кои ќе го сакаат, ќе го чуваат, почитуваат и говорат стандардниот албански јазик со сета негова убавина, богатство и посебност и нека тоа биде јазикот на взаемно поврзување и почитување“ – порача Џафери.

Би можело да ве интересира

Џафери: Не можам да кажам кога ќе бидат донесени измените на Законот за попис

Прекината средбата на Џафери со координаторите на пратеничките групи

Џафери: Со празнувањето на Свети Климент Охридски се оддава почит на пишаниот збор, културата и образованието

Жарко Настоски

Денот на албанската азбука одбележан со промоција на книга и документарен филм за Параскеви Киријази

Пендаровски: Денот на албанската азбука е државен празник со кој се горедат сите граѓани

Груби: Заедничко ни е патешествието кон слободата, правдата, еднаквоста, но и интеграцијата