Поставен новиот монтажен објект на Пулмологија, од средина на август ќе се примаат пациенти

Од:

Министерството за здравство информира дека во рекордно време, за помалку од две недели, заврши поставувањето на новиот монтажен објект – амбулантско поликинички оддел на ЈЗУ Клиника за пулмологија и алергологија, лоциран на просторот меѓу Институтот за патофизиологија и Институтот за ТБЦ.

Во новиот објект се наоѓаат четири амбуланти и кабинети со спирометрија, за дифузија и бодиплетизмографија, за бронхијална провокација, за гасни анализи во крвта, за алерголошки тестирања и за ЕКГ, како и две засебни простории за дневни болници за сместување амбулантските пациенти. Сето ова е придружено со сите потребни помошни простории, тоалети и гардеробери за персонал, засебни тоалети за пациенти, чекални, административни соби, стерилни остави, сервер соба, климатизација и слично. Целиот простор ентериерно и екстериерно е оформен така да не постојат бариери и препреки за лица кои користат помагала и лица со попреченост, за кои се предвидени и специјални тоалети согласно стандардите, велат од МЗ.

Во наредните денови се очекува да заврши и опремувањето на внатрешноста со инвентар, немедицинска и медицинска опрема која е донација од Здружението на граѓани Обединета Македонска Дијаспора, а кон средината на август објектот ќе биде целосно готов за прием на пациенти.

Поставувањето на новата монтажна амбуланта е со цел оние пациенти кои имаат било каква белодробна симптоматологија целосно да се одделат од сите други пациенти, и во амбуланскиот дел да се направи тријажа на пациентите. Ова е важно за наредниот период, за есенските месеци, во кои што бројот на пациенти со белодробни заболувања вообичаено значајно се зголемува, соопштуваат од Министерството.

Од Клиниката за пулмологија појаснуваат дека пациентите со белодробни заболувања, заради хроничната болест на белодробниот систем се во најризичната група за добивање Ковид-19, како и за развивање тешки компликации од вирусот, затоа е посебно значајно поставувањето на монтажната амбуланта, која ќе ги исполнува најсовремените стандарди за работа.

Би можело да ве интересира

Филипче се сретна со шведската амбасадорка Бенгтсон

Ана Ололовска

Филипче: Реновиран Центарот за дијабетес при Универзитетската Клиника за ендокринологија

Ана Ололовска

Филипче: Регионалната работна група интензивно работи на одлука за отворање на границите

Ана Ололовска

МЗ: Постигнат значителен напредок во дијагностицирањето на деменциите

Ана Ололовска

Филипче: Повеќе од 80 отсто од децата со акутни леукемии се излекувани

Ана Ололовска

ВИДЕО: Гасифицирана болницата „Мајка Тереза“ во Чаир, прект вреден 17 милиони денари

Ана Ололовска