Арбр Исаку избран за заменик-претседател на Советот на јавни обвинители

Од:

Обвинителот Арбр Исаку ќе биде заменик претседател на Советот на јавни обвинители во следните две години. Одлуката за избор на заменик-претседател на Советот на јавни обвинители на Република Северна Македонија е донесена вчера со мнозинство гласови.

Исаку ќе дојде на место на досегашниот заменик-претседател Меџит Јусуфи. Врз основа на одредбите на Законот за советот на јавни обвинители, мандатот на претседателот и заменик претседател на СЈО на РСМ е две години без право на реизбор. Воедно, Исаку оваа функција ја извршуваше и во период 2016-2018 година.

Исаку од 01.06.2004 година бил судски преведувач во Основен Суд Тетово. Од 18.06.2009 година до 22.12.2009 година бил советник во Владата, а потоа и советник во Собранието на Република Македонија. На 01.05.2016 година е избран за член на Советот на jавните oбвинители на Република Македонија, а на 22.09.2016 година е избран за заменик-претседател на Советот на jавните oбвинители на Република Македонија.

Би можело да ве интересира

Антонио Јолевски избран за нов претседател на Советот на јавни обвинители

Ана Ололовска

Фетаи, Пановски, Рајчев, Рустеми и Бундалевска-Георгиева дадоа заклетва пред Советот на јавни обвинители

Ана Ололовска

Колевски: Оглас за шеф на Скопско обвинителство најдоцна за еден месец

Ана Ололовска

Колевски: Никој не ми изврши влијание за изборот на јавни обвинители

Ана Ололовска

Фатиме Фетаи избрана за обвинител во Вишото јавно обвинителство Скопје

Ана Ололовска

Мемети, Ивановски и Црвенковска ќе дадат свечени изјави пред претседателот на Собранието

Ана Ололовска