Антикорупциска во 2022 ќе ги проверува имотните листови на судии, обвинители, но и на директори и на претседатели на совети

Од:

Државната комисија за спречување на корупцијата согласно планот за проверка на имотната состојба во 2022 година ќе ги проверува податоците од изјавите за имот на 10 судии и 10 обвинители, 10 директори на јавни здравствени установи, четворица раководни лица во државните инспекторати за транспорт, за градежништво и урбанизам, за животна средина и за земјоделство.

dobivaj vesti na viber

Првпат ќе се проверуваат и изјавите на 10 претседатели на совети во локалната самоуправа и 10 директри на јавни претпријатија.

Составен дел на планот, информира претседателката на ДКСК, Билјана Ивановска, е и акциски план за проверка на имтоната состојба и судир на интереси од областа на правосусдтвото, локалната самоуправа и органите на извршната власт.

Според Ивановска, овие области се оценети во последните години како ризични во однос на перцепцијата на граѓаните во разни анкети или нивни искуства за коруптивните дејствија.

Би можело да ве интересира

Системот партизиран, Антикорупциска не сака надлежности со кои би можела да апси и води истраги

Кристијан Ландов

Антикорупциска ќе бара криминал во приватизацијата на парцелата спроти „Нова Македонија“

Антикорупциска: Рашковски примил награда-возило „доџ“ од 50 илјади евра

Антикорупциска бара да се разоткрие „шемата“ за кешот од игрите на среќа

Катерина Павлова-Николовска

Антикорупциска: Изјавата на Гаши е сериозен обид за политизирање и дискредитирање на нашата работа

Ивановска: Заложбите на ДКСК не го даваат очекуваниот резултат