Андоновска: Во нашата програма на коалицијата „Храбро за Македонија“ воведуваме категорија „пензионерско семејство“

Од:

Во нашата програма на коалицијата „Храбро за Македонија“ воведуваме категорија „пензионерско семејство“. Секое пензионерско семејство во Република Македонија независно дали го сочинува еден пензионер или два пензионери мораат да имаат минимална месечна пензија од 25.000 денари, вели носителката на пратеничката листа на коалицијата „Храбро за Македонија“ во Изборната единица еден, д-р. Добрила Андоновска.

– Пример, ако во едно семејство еден пензионер прима пензија од 13.000 денари, низ системот на социјалните пакети ќе добива до задолжителните 25.000 денари кои се неопходни за неговиот живот, да може квалитетно да се храни, да купи лекови кои не се на позитивната листа и да ги плати секојдневните свои давачки, да се загрее како што треба домот, да има пари за превоз и слично.

Цениме дека ова е најцелисходна мерка затоа што сите други мерки кои се нудат од другите политички партии или коалиции, драстично ќе го намалат, ќе го уништат пензискиот фонд и после извесен број на години сите ние ќе бидеме загрозени, значи како сегашните, така и идните пензионери. Многу битна мерка воведуваме, значи пензионерско семејство со загарантирани 25.000 денари на секое пензионерско семејство во Република Македонија – рече Андоновска.

Би можело да ве интересира

Андоновска: Се залагаме за развој на земјоделието и на конзервната и преработувачката индустрија

Андоновска: Пакетот за социјална помош биде загарантирани 18.000 денари

Андоновска: Здравствените работници и вработените во Фондот за здравство се незадоволни од условите за работа

Горан Наумовски

Андоновска: Заштитата на животната средина ни е еден од приоритетите, почнувајќи од големи проекти

Андоновска: Ќе се залагаме во парламентот да се регулира статусот на училишните спортски клубови

Горан Наумовски