АНБ: Во целост ги демантираме наводите за апсења на наши вработени

Од:

Агенцијата за национална безбедност (АНБ) во изјава за МИА во целост ги демантира наводите за апсења или инволвираност на нејзини вработени, изнесени во текот на вчерашниот ден во повеќе медиуми.

– Почитувајќи ги начелата на транспарентност и отчетност пред граѓаните ја демантираме како целосно неточна пласираната информација дека кој било од вработените на Агенцијата е ангажиран како истражител на Јавното обвинителство, согласно член 50 од Законот за кривична постапка. Постапувајќи согласно одредбите од член 287 од ЗКП, Агенцијата овозможи пристап и увид до сите барани податоци од страна на Судот во претходна постапка при што неспорно се утврди дека не постојат никакви податоци или документи кои би можеле да упатат на каква било инволвираност на вработени во АНБ во случајот, соопштуваат од АНБ за МИА.

Од Агенцијата напоменуваат дека припадниците на безбедносните служби постапувајќи во рамките на своите работни обврски, покрај останатото може да остваруваат контакти и со поединци од криминални, екстремистички и терористички средини и за истите согласно подзаконските и интерни акти постојат оформени службени материјали.

– Оттука, изјавите и обвинувањата на таквите поединци треба да се примаат со должна резерва и да се утврди нивната веродостојност од страна на сите со закон утврдени институции, што за жал во оваа постапка не беше случај, велат од АНБ.

Од Агенцијата за национална безбедност потсетуваат дека ракувањето со информациите од областа на националната безбедност е регулирано со Законот за класифицирани информации, поради што апелираат на особена внимателност и претходна проверка при комуницирање на класифицирани податоци кон јавноста.

Би можело да ве интересира

Ковачки: Зарко Милошевски го заташкува случајот со Онишченко

Катерина Ѓуровски

Прекината седницата на собраниската Комисија за надзор на работата на АНБ, не се појави никој од Агенцијата

Катерина Ѓуровски

ВМРО-ДПМНЕ: Зарко Милошевски не е нов лик во АНБ, туку продолжена рака на екс директор Димовски и Зечевиќ

Зарко Милошевски e нов директор на Агенцијата за национална безбедност

Горан Наумовски

Без консултација со партнерите од НАТО дадена е согласност за државјанството на Онишченко, АНБ ја лоцираше одговрноста кај поединец

Катерина Ѓуровски

Абазовиќ тврди дека го разрешил директорот на АНБ поради „специјална војна“ против членови на Владата