(ВИДЕО) Александрова: Ќе гласаме за уставните промени, договорот со Касами е прифатлив за нас

Пратеничката Емилија Александрова од независната пратеничка група на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата информираше дека во преговори со Владата и Беса на Касами нормативно е допрецизиран начинот на кој ќе биде напишано државјанството на другите етнички заедници.

Според Александрова ова допрезицирање е во согласност со досегашните уставни измени конкретно амандманот 5. Пратничката истакна дека ова е прифатливо за осумте пратеници и дека тие ќе гласаат за уставните промени.

-Во изминатите неколку денови во преговорите со Владата успеавме да опстоиме на своите ставови и да ги одбраниме македонските интересни. Покрај веќе утврдените амандмани норматнивно е допрцеизиран начинот на кој ќе биде напишано државјанството за другите етнички заеднички. Ние ќе гласаме за уставните промени и се надеваме дека се ќе биде завршено денеска, рече Александрова.

Виктор Јованов

Би можело да ве интересира

Предлог-законот за заштита на правата на пациентите го помина првото читање

Ана Ололовска

Лашкоска: Тоа што Владата го презентирала пред комитетот на УНЕСКО не соодветствува со тоа што го нуди како предлог-закон

Ана Ололовска

Законот за управување на природното и културното наследство во Охрид пред пратениците

Ана Ололовска

Арта Точи од Алијансата на Албанците нова пратеничка на местото на Мемеди

Ана Ололовска

Собранието ја констатираше оставката на Мемеди

Ана Ололовска

Александра Цветковска го презема испразнетото пратеничко место на Горан Милевски

Ана Ололовска