Зголемени увозот и извозот на земјоделски производи на ЕУ

Од:

Во август оваа година Европската Унија го достигнала своето највисоко ниво на трговски размени, во износ од 35 милијарди евра.

И извозот и извозот на земјоделски производи се зголемиле во август 2022, за шест отсто односно три отсто во споредба со јули истата година.

Ова го покажа редовниот извештај на Европската Комисија објавен денеска.

Извештајот нотира дека највеќе се извезувале житни препрати, жито и вино. 48 отсто од извозот на жито од ЕУ оди во Северна Африка и Блискиот Исток, како и супсахарска Африка со 34 отсто. Од јануари до август годинава ЕУ извезла 148 милијарди евра земјоделски производи вкупно.

Што се однесува до увозот, најголем дел доаѓа од Бразил, Обединетото Кралство и Украина.

Извор: МИА

Би можело да ве интересира

„Војната“ помеѓу ЕУ и Кина официјално започна

ЕУ донесе нов правилник за Шенген и гранична контрола

Горан Наумовски

Дејвид Гир од Тетово: Сакаме да работиме со сите кои го унапредуваат патот на земјата кон ЕУ

Амбасадорите на ЕУ се согласија да стават уште четири руски медиуми на листата на санкционирани

Стано: ЕУ очекува новите власти на Северна Македонија да продолжат со успешниот пристапен пат

ЕУ: Замрзнатите руски средства ќе се користат за воена помош за Украина