Васко Илијевски од АСОМ: Новиот закон за игри на среќа ќе остави на улица 10.000 работници

Од:

Асоцијацијата на спортски обложувалници предупреди дека предлогот на Владата за нови законски измени во Законот за игри на среќа ќе ги натера да стават клуч на врата.

– Ќе се изгаси индустријата со 10.000 работници на улица. Кој има корист од носење на ваков закон по кратка постапка и со европско знаменце. Ќе ја известиме ЕУ за ова. Владата во нечиј интерес носи ваков закон и зошто предлог законот не е достапен и зошто се носат измените без консултација со нас. Предупредуваме дека ако се стави клуч на врата на легалните обложувалници, ќе има нелегално обложување. Пример е Албанија која ги забрани игрите на среќа па потоа следуваа неделни апсења за обложување на диво – рече претседателот на Асоцијацијата на спортски обложувалници, Васко Илијиевски.

Владата на вчерашната седница го утврди Предлогот на законот за изменување и дополнување на Законот за игрите на среќа и за забавните игри, предложен од Министерството за финансии со кој се предвидува деловните простории, односно уплатно-исплатните места во кои се приредуваат игрите на среќа да бидат на оддалеченост не помалку од 500 метри од основни и средни училишта. Ова не е регулирано со постојниот закон.

Со новиот предлог закон се зголемуваат и надоместоците за издавање лиценци за игри на среќа.

Би можело да ве интересира

АСОМ: Примерот со Албанија ги потврди нашите апели – ограничувањето на легалните игри на среќа ја отвора вратата за игрите на црно

Катерина Ѓуровски

АПИС: Албанија ги врати игрите на среќа, Македонија сака да ги врати игрите на црно

Орце Костов

Албанија повторно ги дозволи игрите на среќа

Предлози за изменување на Законот за игри на среќа-евтини политички поени кои се закана за буџетот на Северна Македонија

АСОМ: ЕУ го блокираше Законот за игри, Пендаровски ја препозна злоупотребата на ЕУ знаменцето

Горан Наумовски

Пендаровски се консултира со експерти за Законот за игри на среќа: Уште нема став дали ќе остане на изјавата дека нема да стави потпис

Александар Тодески