Слободан Трендафилов избран за претседател на ССМ

Од:

Слободан Трендафилов е новиот претседател на Сојузот на синдикати на Македонија. Тој е избран по денешниот Конгрес што се одржа во Скопје. Трендафилов беше единствен кандидат за претседател на ССМ.

Конгресот започна со едноминутно молчење во знак на почит кон прерано починатиот претседател на ССМ, Дарко Димовски и неговите заложби за синдикалното делување.

Димовски ја извршуваше функцијата претседател на ССМ од декември 2017 година, а претходно беше претседател на Синдикатот на работниците од угостителството, туризмот, комунално- станбеното стопанство, занаетчиството и заштитните друштва (СУТКОЗ).

Би можело да ве интересира

ССМ бара да се намали разликата во плати меѓу функционерите и вработените во јавниот сектор

ССМ: Без плата вработените во „Печатница“ која треба да ги печати учебниците и „Службен весник“

Горан Наумовски

Работниците кои беа отпуштени од Комунална хигиена затоа што не доаѓале на работа, ќе се вратат на работа: Отказите биле незаконски

Орце Костов

Трендафилов: Министерката за труд да стави потпис на решението за нов претседател на ССМ

Покачување од 12,55 отсто на платите во јавниот сектор: Синдикатите и Владата блиску до договор

Орце Костов

ССМ: Минималната синдикална кошница во мај 49.025 денари

Горан Наумовски