РКЕ за 18 месеци издала лиценци на 545 централи со вкупна моќност од 270 MW

Од:

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги (РКЕ)  од јануари минатата година до 30 јуни годинава издадала лиценци на 545 централи за производство на електрична енергија од обновливи извори со вкупна инсталирана моќност од скоро 270 MW.

Како што соопшти денеска РКЕ, со инсталираниот капацитет може да се задоволат потребите на над 104 илјади домаќинства со просечна потрошувачка на електрична енергија од 13 градови од државава: Охрид, Тетово, Кратово, Крушево, Крива Паланка, Св. Николе, Ресен, Дојран, Дебар, Виница, Струга, Неготино и Гевгелија.

Претседател на РКЕ Марко Бислимовски информира дека за шест месеци РКЕ издала лиценци на 278 централи, што е поголем број од централите што се стекнале со лиценци во 2022 година.

-Интересот кај компаниите е со зголемен интензитет, што се гледа и по бројките кои ги објавуваме и затоа се регистрира намален увоз на електрична енергија од 13 проценти годинава, за разлика од традиционалните 30 проценти, вели во пишана изјава Бислимовски.

Би можело да ве интересира

Нема пазарна логика да се приватизира АД ЕСМ, тврди Бислимовски

Бислимоски: Цената на струјата за домаќинствата ќе ја кажува универзалниот снабдувач – ЕВН хоум

Горан Наумовски

Почна грејната сезона во Скопје

Катерина Ѓуровски

Оваа година издадени нови лиценци за потребата на електрична енергија

Бислимоски: Дневната евтина тарифа ќе стартува од декември во период од 13 до 15 часот

Катерина Ѓуровски

Бислимоски: Ако го немаме ТЕ-ТО на мрежа ќе ни се случи ценовна катастрофа