НВО од Северна Македонија и Косово во промоција на женски бизниси

Од:

Центар за обука на занаетчии во високото стручно училиште „Перо Наков” во Куманово и прекуграничен „Занаетчиски саем” ќе бидат промовиран и денеска во Куманово во присуство на занаетчии, женски бизниси од Куманово и Гњиланскиот регион.

dobivaj vesti na viber

Настанот е во организација на НВО Националниот совет за родова еднаквост од Северна Македонија и НВО Отворена врата од Косово, а овие две организации го спроведуваат проектот „Вмрежување за успех” финансиран од ЕУ и управуван од Канцеларијата на Унијата во Косово преку Програмата за прекугранична соработка Косово , Република Северна Македонија 2014-2020 година.

Центарот за обука, се состои од кујнски објект и занаетчиски објекти, има за цел да обезбеди професионална обука и вештини за работа на студентите и младите.

Додека целта на овој прекуграничен саем е да ја промовира уметноста, занаетчиството и културно наследство, како и промоција и вмрежување на овие засегнати страни во голема мера. На овој прекуграничен саем во Куманово учествуваат околу 45 учесници.

Би можело да ве интересира

НВО Инфо: Локалните власти да ја зајакнат транспарентноста при трошење на државните пари

Ана Ололовска

ВИДЕО: НВО бараат итно донесување на законот за спречување и заштита од дискриминација

Ана Ололовска

Фондот за Западен Балкан ги помага капацитетите на регионалните НВО во борбата против организираниот криминал

Ана Ололовска

Перцепцијата на граѓаните за работата на општинските инспекции: Инспекторите повеќе ги штитат моќниците отколку јавниот интерес

Ана Ололовска

НВО: Новиот закон за основно образование е чекор напред во заштитата од дискриминација и насилство во училиштата

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Револт кон власта: Потценувачка е сумата од 100 евра за издршка на лице со попреченост

Предраг Петровиќ