Николовски: Земјоделците од Кочанско рекордери во искористувањето на ИПАРД поддршката, утре ќе биде објавен новиот повик за мерката 3

Од:

Покрај помошта од државниот буџет, голем придонес во поддршката на земјоделството и оризопроизводството дава и ИПАРД програмата на ЕУ, истакна министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски, при посетата на кочанскиот оризопрозводен регион, при што ги пофали земјоделците од Кочанско како рекордери во искористувањето на финансиските средства.

-Овде имаме над 20 успешни ИПАРД приказни, односно нема село каде што ја нема таблата со проект од ИПАРД. Сакам да ги информирам сите заинтересирани апликанти дека од утре стартува повикот за мерката 3 од ИПАРД 3 програмата, а кај нас почнува како прва земја од регионот. Со овој повик на располагање има 14 милиони евра за потребите на преработувачката индустрија, а се однесува за инвестиции во основни средства за преработка и марктетинг на земјоделски производи. Финансиската поддршка за кофинансирање е минимум 50 отсто од прифатливите трошоци, а може да достигне и до 60 проценти ако инвестицијата опфати и енергетска ефикасност, призводство на биомаса, обновливи извори на енергија и слично. Минималната вредност на инвестициите е 50 илјади евра, а максималниот износ е 1,5 милион евра по корисник, додаде Николовски.

Би можело да ве интересира

Николовски: Ќе продолжиме со вложување во домашното земјоделство за да им обезбедиме европска иднина на младите

Горан Наумовски

Николовски: Не смееме да дозволиме да им ја одземеме европската иднина на младите

(ВИДЕО) Николовски: Над 210 милиони евра на располагање за инвестиции преку ИПАРД 3 во следните четири години

(ВИДЕО) Министерот Николовски заедно со земјоделците од Свети Николе денес ги потпишаа првите договори за продолжување на закупот на земјоделско земјиште

Николовски од Берово: Продолжуваме со поддршката на жените земјоделки

Горан Наумовски

Николовски: Досега 838 млади земјоделци успешно ја реализирале поддршката со мерките на МЗШВ