Николовски: Има доволно средства за дополнителна поддршка на земјоделците и сточарите

Од:

Ќе ги следиме цените на влезните елементи во земјоделското производство и имаме одредени намалувања на цените на вештачкото ѓубриво и на други сурови, изјави денеска министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Љупчо Николовски.

Зависно од потребите и барањата на подсекторските групи, според министерот, има доволно средства да се интервенира дополнително и во делот на сточарството, за дополнителна поддршка на млекото, за се за што ќе имаат потреба и земјоделците и сточарите.

Николовски смета дека Министерството успева во обврската да интервенира за да ги намали трошоците на земјоделците при производство на храна и да го одржи и зголеми домашното производство.

На новинарско прашање дали има простор за намалување на цените на зеленчукот и на овошјето, Николовски посочи дека се исполнува поставената цел и е зголемено производството на сончоглед, на житните и на останатите важни култури.

– Дел од овие клучни култури веќе стануваат извозни култури на државата, тоа е клучна цел и обврска на Министерството, затоа креиравме интервентен фонд, мерки за поддршка како да помогнеме во време на криза на земјоделците при вакви зголемени светски импути на влезните елементи во делот на земјоделското производство, што се случија минатата година. Единствена земја во регионот сме која го воведе Интервентниот фонд, со цел да го стабилизира и зголеми домашното производство. Министерството за земјоделство не регулира цени, туку дава поддршка на земјоделците да се зголеми и одржи домашното производство за да не ни се случи пад на производството во време на криза, рече Николовски, посочувајќи дека Владата на предлог на Министерството за економија со соодветни мерки и политики носи соодветни одлуки дали ќе има замрзнување на цените на одредени производи.

Прашан дали МЗШВ има механизам да ги заштити сточарите поради замрзнувањето на цената на млекото од утре, Николовски наведе дека Министерството дава поддршка преку субвенции и други програми на сточарите за зголемените трошоци во производството.

– Единствена земја во регионот сме која воведе интервентен фонд и исплати 10 000 земјоделци за да помогне во производството. Тоа е нашата обврска, да го зголемиме македонското производство на храна во време на криза, а Владата носи одлуки на предлог на Министерството за економија кога има одредени осцилации и проблеми во делот на цената како што досега секогаш интервенираше вклучително и последните неколку одлуки што се донесоа во делот на лебот. Наша обврска е да интервенираме да ги намалиме трошоците што ги имаат земјоделците при производство на храна и да го одржиме и зголемиме домашното производство и во тоа успеваме, рече Николовски, кон учествуваше на презентација на новите мерки за поддршка на малите производители на храна и пијалаци.

Тој негира дека доцни исплатата на субвенциите, која, како што истакнува, се врши редовно. Министерот соопшти дека денеска се исплаќаат субвенциите и во делот на сточарството, за говедата, овците, козите, пчеларите… откако пред неколку недели, се исплатени во поледелството, над 30 милиони евра само во еден месец.

– Се подготвуваат и субвенциите во делот на тутунот. Како никогаш досега има редовна, навремена и брза исплата на субвенции и е намален износот што доцнеше во претходните години, како во 2017 година кога сточарите има девет фази на неисплатено млеко. Денеска се исплаќаат последните фази од минатата година, вклучително и фазите кои дополнително ги внесовме преку Интервентниот фонд како поддршка преку сточарството. Оваа година, исто така, се предвидени дополнителни средства во Интервентниот фонд. Ќе ги следиме цените на влезните елементи во делот на земјоделското производство. Имаме одредени намалувања на цените на вештачкото ѓубриво и на други сурови, изјави Николовски.

Обезбедени се, потенцира министерот, 400 милиони денари. Минатата година поддршката беше во делот на поледелското производство, на житните култури, за да се одржи и зголеми производството, а оваа година, како што рече, зависно од потребите и барањата на подсекториските групи, има доволно средства да се интервенира дополнително и во делот на сточарството, за дополнителна поддршка на млекото и за се за што во тек на годината имаат потреба и земјоделците и сточарите.

Би можело да ве интересира

Започна изградбата на системот за наводнување Колибари вреден 110 милиони денари

Ана Ололовска

Николовски: Подготвени сме преку ИФ да се надомести разликата меѓу производната и замрзнатата цена за раноградинарските производители кои имаат зголемени трошоци

Бизнис план во земјоделството – нова, подобра можност за модернизација на производството

Ана Ололовска

Трипуновски до Николовски: Додека ти шеташ на државна сметка, над 800 сточари не можат да ги земат субвенциите заради правни нелогичности

Ана Ололовска

Николовски: Заедно со земјоделците и најголемиот откупувач на сончоглед – „Кристал 1923“ се подготвуваме за новата реколта на сончоглед

Нова мерка за поддршка на откупувачите и преработувачи на бел ориз за поголем извоз и нови пазари

Ана Ололовска