Левица со апел до земјоделците да пријават неправилности

Од:

Деновиве сме сведоци на многу варијации и манипулации со откупните цени на нашите земјоделски производи: младиот компир, кромидот, зелката, доматите, а во скоро време ќе почне бербата и на останатите производи како: бостанот, дињите, житото итн велат од Левица.

– Сакаме да ве информираме дека согласно Законот за земјоделство и рурален развој, член 31, откуп на земјоделски производи може да врши само регистриран откупувач кој мора да поседува баждарена вага. Исто така, многу важно, откупните цени за секој производ и класа мора да бидат истакнати на видно место на откупниот пункт и истите можат да се менуваат неделно. До нас стигнаа голем број на поплаки поради откуп на земјоделски производи без кантарни белешки или, пак, без цена на нив. Сите вакви манипулации на откуп на производи без пишана цена на кантарната белешка земјоделците да ги пријавуваат во Левица, па откупувачите кои не работат согласно закон ќе бидат пријавени кај надлежните институции, се вели во соопштенето од партијата.

Би можело да ве интересира

Левица: Уште седум нови барања за апанажа – 750.000 евра го чинат народот поранешните функционери на ДПМНЕ, СДС и ДУИ

Левица: Шест години Преспански договор – сè подалеку од ЕУ, сè поблиску до бугаризација

Левица: 81 година од стрелањето на 12-те ваташки младинци

Левица: Здравствениот систем се распаѓа – здравствените работници, експлоатирани и понижени

Левица: ДПМНЕ институционално го подреди трудот на работниците под економските и бизнис – интересите

Левица: Партнерот на Мицкоски – Африм Гаши одби амандман затоа што не пишува „Северна“