ЕБРД донира 77,6 милиони евра за подобра инфраструктура на Западен Балкан

Од:

Поддршката на Европска банка за обнова и развој на Европска Унија за подобување на виталната инфраструктура на Западен Балкан ќе биде зголемена за дополнителни 77,6 милиони евра, со средства од билатерални донатори.

– Донаторите се придружија кон Инвестициската рамка за Западен Балкан (WBIF) и одобрија 77,6 милиони евра грантови за инвестиции и техничка соработка за проектите, што ЕБРД од своја страна ги поддржува со дополнителни 204 милиони евра, се наведува восоопштението на ЕБРД.

Бесповратни средства од ЕУ се предвидени и за финансирање на заобиколницата околу Тирана, за делницата на Медитеранскиот коридор долг 21,5 километри. Заобиколницата треба да биде клучна врска помеѓу двете патни артерии: едната штоќе води од Трст, Италија до Каламат во Грција, а другата ќе ја поврзува албанскиот регион и Северна Македонија со пристаништето Драч.

Предвидено е средствата да се искористат и за изградба на клучната делница на патот помеѓу Приштина и преминот Мердаре, што е дел од таканареченмиот автопат на мирот. Се очекува делницата да ја подобри регионалната трговијаи да овозможи поголемаповрзаност со виталните извозни пазари, посебно со земјите-членки на ЕУ. Тоа е најкратка транспортна рута во регионот од пристаништето Драчво Албанија кон Југоисточна и Централна Европа, како и кон Црно Море.

Бесповратни средства од ЕУ се предвидени и за финансирање на заобиколницата околу Тирана, за делницата на Медитеранскиот коридор долг 21,5 километри. Заобиколницата треба да биде клучна врска помеѓу двете патни артерии: едната штоќе води од Трст, Италија до Каламат во Грција, а другата ќе ја поврзува албанскиот регион и Северна Македонија со пристаништето Драч.

Одобрени се средства и за два витални општински проекти за вода. Првиот се однесува на подобрување на водоснабдувањето и мрежата на градот Високо воБиХ, како и за станица за прочистување на отпасните води и канализациската мрежа во Косовска Митровица.

Би можело да ве интересира

Го сакаме Западен Балкан во ЕУ, вели шефот на европската дипломатија

Жарко Настоски

Седум милиони евра од Европската Унија и од СЗО за вакцинација на Западен Балкан

Катерина Павлова-Николовска

Унгарија ја потврди поддршката во евротеграциските процеси за Албанија и Западен Балкан

Жарко Настоски

Европската Унија дозволува извоз на вакцини во земјите од Западен Балкан

Скоро половина од Французите не сакаат да ја видат Македонија во ЕУ

Жарко Настоски

Алесандро Брагонѕи е нов шеф на претставништвото за Западен Балкан на Европската инвестициска банка