Бектеши: Непочитувањето на „гарантирана цена„ се случува во најголемите ланци супермаркети

Од:

Министерот за економија, Крешник Бектеши истакна дека повеќе од десетина маркети низ државата се затворени поради непочитување на мерките на Владата за „гарантирана цена“ на производите.

Затворени се трговски објекти од синџирите маркети во Скопје, Тетово, Гостивар, Кавадарци, Куманово, Струга.

-Тоа се случува во големите ланци супермаркети. Денешните надзори ги немам, но до вчера речиси повеќе од десетина маркети беа затворени и до 30-ти ноември ДПИ ќе постапи согласно одлуката на Владата и Законот за заштита на потрошувачите. Целта на државата не е да ги затвори бизнисите, но кога таа треба да биде регулатор меѓу бизнисите и потрошувачите, сите треба да ги почитуваме мерките, кажа министерот.

Би можело да ве интересира

Бектеши: Треба да се ослободат уште 200 милиони нормални кубни мети во гасоводот за воопшто да не користиме руски гас

Трошоците за живот за една година намалени за 5,5 пати тврди Бектеши

Бектеши: Не ја оспоруваме таксата од Бугарија, бараме да ги ослободат количините за нашиот гасовод

По „гарантирани цени“ ќе се пазари и за Нова година, акции ќе може да прават и производителите

Орце Костов

Бектеши: Мерката за замрзнување на цените дава одлични резултати и не ги ограничува можностите за промоции и акции

Бектеши: Ако Бугарија ни наметне такса за рускиот гас, ќе бараме оштета

Орце Костов