Ангелоски: Секое замрзнување на цените има консеквенци, ние преферираме слободен пазар

Од:

Секое замрзнување на цените има позитивни и негативни консеквенци. Ако Владата смета дека треба да воведе ваква мерка, најубаво е и да објасни каква и е идејата и што сака да постигне, рече денеска претседателот на Сојузот на стопански комори (ССК), Трајан Ангелоски.

-На 8 септември 1991 година граѓаните на државава гласаа за независност, за слободна економија, за слободен пазар. Слободниот пазар е одлика и придобивка на таа независност и ние генерално преферираме слободен економски пазар, но Владата има свој делокруг на делување и доколку така смета, најубаво треба да објасни каква и е идејата, што сака да постигне, дали е тоа од времен карактер, колку време би траело, изјави претседателот на Сојузот пред работната средба со главниот извршен директор на Македонска берза АД Иван Штериев.

На новинарско прашање како е можно килограм кромид да чини 90 денари, Ангелоски одговори дека причината е веројатно во големата побарувачка за сметка на понудата.

-Имаме добиено десетина барања од европски компании за откуп на кромид од земјава. Дефинитивно постои недостиг на овој производ на европскиот пазар. Претпоставувам дека тоа е причината за вака високата цена. Живееме во реален свет. Ако има поголема побарувачка од понуда, секогаш цените растат, рече претседателот на ССК.

Би можело да ве интересира

Наместо замрзнување на цените, да се обезбедат подобро платени работни места препорачува Светска банка

Гарантирани цена уште два дена, мерката нема да продолжи

Бектеши: Одлуката за продолжување на рокот на замрзнатите цени дава простор Собранието да го усвои новото законско решение за нефер трговски практики

ССК: Кинескиот пазар стратешка цел за извозот на македонската храна и вино

Стоилковски ги објави цените од владиниот ресторан: Замрзнати цени за министрите

Цените од 1 август ќе бидат референтни за поевтинувањето на прехранбените производи

Катерина Ѓуровски