АД ЕСМ потпиша договор за реализација на проектот Топлификација на Битола, Новаци и Могила

Од:

Премиерот Зоран Заев објави дека АД ЕСМ потпиша договор за реализација на проектот Топлификација на Битола, Новаци и Могила, кој во првата фаза чини 27 милиони евра.

Тој најавува дека економскиот оператор RBA Конзорциум набрзо ќе почне со изградба и поставување на цевките.

„После 40 години постоење на РЕК Битола и децениско размислување за реализација на овој проект, за само неколку години стигнавме до потпишување договор, а за кратко време и почеток на изградбата на топловодот од РЕК Битола до градот Битола. На овој начин жителите на Битола, Новаци и Могила ќе добијат парно греење, како најблиски населени места кои гравитираат околу комбинатот.

АД ЕСМ сега го направи проектот Топлификација економски исплатлив, што претходно истиот не беше. Со предвидената изградба на когенеративната гасна електрана која ќе произведува и електрична и топлинска енергија и која ќе биде замена за два блока на јаглен во РЕК Битола, се прави инвестицијата во топловодната мрежа да биде економски оправдана во иднина, затоа што претходно не беше јасно што ќе биде со топловодната мрежа кога РЕК Битола ќе згасне ваков каков што постои, односно на јаглен“, напиша Заев на Фејсбук.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Николоски: Врв на криминалот во ЕСМ-Избрана е поскапата понуда на омилената фирма Марковски за ископ на јаглен во вкупен износ од 46 милиони евра

ЕУ за А1он: Измените на Законот за игри на среќа не упатуваат ниту на ограниченото европското законодавство

Александар Тодески

Владата бара решение за оние кои платиле за нови возачки и сообраќајни

А1он

Одбележани 68 години од мавровската снежна трагедија кога лавина однесе 52 животи

Орце Костов

АА: Демири и Бајрами за министри за здравство и информатичко општество и администрација

Горан Наумовски

Нова Алтернатива: ВМРО-ДПМНЕ и СДСМ од Џафери направија човек за секоја функција во државата

А1он