Три дена изложби и дебати „Читаме: Луѓето ко книги, зградите ко луѓе“

Од:

Tридневниот настан, „Читаме: Луѓето ко книги,зградите ко луѓе“, во рамки на долгорочниот проект „Живи библиотеки: архиви на граѓанска непослушност“, ќе се одржи во Скопје од 27 до 29 ноември. на локациите: Клуб ГЕМ, Младински културен центар, Агенција за сериозни интереси (СИА) и Мобилна-монтажна галерија на ЦАЦ, во Скопје.

-Настанот насловен „Читаме: луѓето ко книги, зградите ко луѓе“ е обид за едно заокружување на подолгорочен истражувачко-кураторски процес насловен „Живи библотеки: архиви на граѓанска непослушност“, продуциран во земјава, кој имаше за цел да произведе простор за споделување знаење, мислење, анализирање и дискутирање, кој се наметнува како императив во денешниот поделен светоглед: од една страна неолибералистички стеснет, а од друга страна, конзервативно обоен. Овој настан, низ личниот и општествениот (друштвениот) ракурс има за цел да го разгледа знаењето, односно она добиено на индивидуална основа (1:1, јас – книга) и за општественото (јас меѓу многумина), односно, знаењето за колективното во спроведувањето/манифестирањето на знаењето за цели пошироки од сопствениот метар квадратен, велат кураторте на проектот Филип Јовановски и Ивана Васева.

Во текот на трите дена, предвидени се следниве настани: – Поставка на тема: Обид за бегство од малцинството, 27.11 (четврток), 21 ч., Агенција за сериозни интереси (СИА); – Читачка група на тема: Работник Работничка/ Уметник Уметничка, 28.11 (петок), 12ч., Агенција за сериозни интереси; – Дискусија на тема: Читаме: Луѓето како книги, 28.11 (петок), 18ч., Клуб ГЕМ; – Читачка група на тема: Читаме згради: ГТЦ како книга, 29.11 (сабота), 12ч., Младински културен центар; – Изложба: А-бе-ес и Факултет за ликовни уметности, Скопје, 29.11 (сабота), 21ч., Мобилна-монтажна галерија на ЦАЦ.

10807833_10205485349908361_980834353_n

Би можело да ве интересира

С. Македонија и Албанија вклучени во француски проект за заштита и вреднување на старите урбани јадра

Ана Ололовска

Македонската дипломатија во ЕУ сака да ја стави културата во прв план

Ана Ололовска

Трето Алтернативно и културно-забавно лето во Охрид

Ана Ололовска

Одбележани 250 години од раѓањето на Кирил Пејчиновиќ во Тетово

Ана Ололовска

Гран при за животно дело од Француската академија за Јордан Плевнеш

Ана Ололовска

Свеченост по повод 250-годишнината од раѓањето на Кирил Пејчиновиќ- Тетоец

Ана Ололовска

Leave a Comment

seventeen + 13 =