С. Македонија и Албанија вклучени во француски проект за заштита и вреднување на старите урбани јадра

Од:

Осум градови од земјава се дел од проектот „Знаење, заштита и вреднување на старите урбани јадра во Република Северна Македонија и во Албанија“, во организација на Асоцијацијата „Места и градови со исклучителни вредности во Франција“, која во 2020 година беше еден од победниците на конкурсот „Готов проект/Клуч на рака“ на Министерството за Европа и надворешни работи на Франција.

Како што соопштија од Министерството за култура, во овој проект се вклучија 16 градови од трите држави, а покрај нашето Министерство, партнер е и Министерството за култура на Албанија, како и Асоцијацијата ЗЕЛС (Заедница на единиците на локалната самоуправа), Асоцијацијата на архитектите на Македонија и професионалци и експерти за културно наследство и урбанизам од земјите учеснички.

-Станува збор за осум градови од Република Северна Македонија, и тоа: Битола, Охрид, Штип, Велес, Берово, Куманово, Кратово, Кавадарци. Од Франција се избрани шест градови: Ремс, Кале, Периге, Елбеф, Ла Реол, Болие-ле-Лош, додека од Албанија: Берат и Елбасан. Француските, македонските и албанските професионалци, со студиозен пристап, имаа можност преку видеоконференции да се запознаат со градовите и нивното архитектонско културно наследство, со правната регулатива што овозможува проучување и размена на искуства, во интерес на трите страни, се наведува во соопштението.

Со овој проект се предвидуваат конкретни резултати, односно готови производи, и тоа: инвентаризација на делови од архитектонското културно наследство во старите урбани јадра; изработка на сигналитика (информативна табла) која ќе овозможи преку текст, фотографии и цртежи на повеќе јазици, на посебно дизајнирани елементи на урбана опрема, да се прикаже културното наследство со вклучување на природното наследство, урбаниот пејзаж; медијација со избор на алатки и активности кои значително ќе му помогнат на населението во проширување на знаењата за вредностите и убавините на нивниот град и за отворање кон светот, стои во соопштението на Министерството за култура.

Би можело да ве интересира

Боби Ѓошиќ назначен за в.д. директор на Центарот за култура во Струмица

А1он

Денови на македонската култура во Шибеник

Ана Ололовска

„Струмица-град на културата 2021“ продолжува со концерт „Живеј со музика“ на оперскиот пејач Влатко Груевски

Ана Ололовска

Live Soundtrack 55 – Нов светски (не)поредок

Ана Ололовска

Почна процесот на ревитализација на НУБ „Свети Климент Охридски“

Ана Ололовска

Управниот суд ја поништи одлуката на Министерството за култура за избор на директор на Центарот за култура во Струмица

Ана Ололовска