Оливер Митковски и Андреја Салпе по втор пат во МНТ ќе го изведат поетско-музичкиот електронски акт „Поетроника“

Од:

Поетско-музичкиот проект „Поетроника“ на двајцата современи уметници, Оливер Митковски и Андреја Салпе, ќе биде изведен во вторник, 10 октомври, во живо по втор пат на малата сцена во Македонскиот народен театар.

Публиката ќе има можност да проследи речиси двочасовен перформанс на Митковски и Салпе, каде на мошне современ и динамичен начин успеваат да ја реинвентираат и осовременат македонската уметничка форма и да фрлат ново светло на македонскиот пишан збор, прилагодувајќи го на современото време и потенцијално приближувајќи го до нова и млада генерација.

-Во низата музичко-поетски делници, Салпе и Митковски, успеваат да реактуализираат дел од македонските поетски великани, меѓу кои Ацо Караманов, Гого Ивановски, Славко Јаневски и Игор Исаковски. Понатаму, „Необичниот живот на Наташа Целакоска“ е необична, интересна и речиси непозната песна од Горан Петревски (професор на Економски факултет по Монетарна политика), која токму поради ингениозниот контекст звучи како вистинско мало ремек дело. Здравиот контекст на „Поетроника“ открива нови аспекти на стиховите од авторите Владимир Лукаш, Оливера Ќорвезироска и Ѓоко Здравески, кои припаѓаат на актуелната генерација, а прекрасно успева да блесне и „Осаменост“ на подзаборавената и трагично починатата поетеса Радмила Трифуновска, соопштија од МНТ.

Овој автентичен и висококвалитетен домашен уметнички продукт ќе биде издаден за нашата реномирана дискографска куќа ПМГ Џез.

Би можело да ве интересира

Костадиновска-Стојчевска објасни: Не финансираме фестивал во Косово, туку наши театри кои ќе учествуваат

А1он

Детска интерактивна музичка претстава „Операта на шумските животни“ во НОБ

Предраг Петровиќ

Отворање на изложбата „Носиме уметност“

„Кавалерија рустикана“ од Пјетро Маскањи во НОБ

Во Битола премиера на театарската претстава „Вујко Вања“

Предраг Петровиќ

Објавен романот за деца „Добар ден, тато“ на хрватскиот писател Стјепан Томаш