Наградата „Книжевен жезол“ за поетите Весна Ацевска и Новица Ѓуриќ

Од:

Поетесата Весна Ацевска и поетот Новица Ѓуриќ од Црна Гора се годинешни добитници на наградата „Книжевен жезол“ што ја доделува Друштвото на писателите на Македонија.

Одлуката за лауреатите за 2023 година ја донесе Претседателството на Друштвото на писателите на Македонија (ДПМ) на вчера одржана седница.

-Преку доделувањето на меѓународната награда „Книжевен жезол“ се прави мост меѓу македонската култура и јазик и другите култури и јазици, наведуваат од ДПМ.

Реномираната награда „Книжевен жезол“ за поетски опус што ја доделува ДПМ секоја година на еден домашен и на еден странски поет се врачува во јуни на манифестацијата „Празник на липите“ во Скопје. Исто така, оваа награда се крунисува со чествувањето на поетското творештво на лауреатите и се изразува преку објавување заедничка збирка поезија во рамките на традиционалната едиција на добитници на оваа награда.

Би можело да ве интересира

Тројца македонски поети на фестивал во Загреб

Предраг Петровиќ

Отворен конкурсот за наградата за најдобар превод „Драги“ 2024

Објавена „Македонска љубовна лирика“ – најобемниот тематски избор од современата македонска поезија приреден досега

Објавена програмата на четвртиот Скопски поетски фестивал

Младата поетеса Ивана Јовановска ќе учествува на Саемот на книга во Лајпциг

Предраг Петровиќ

Велика Британија: Полицијата нуди 23.000 евра за помош за апсење на напаѓачот од Клепам

Горан Наумовски