Mакедонските и бугарските писатели ja интензивираат соработката

Од:

Друштвото на писателите на Македонија и Сојузот на бугарските писатели денеска во Софија ќе потпишат договор за соработка.

Договорот, како што соопшти ДПМ, предвидува соработка меѓу литературните манифестации, како и преведување дела од македонски на бугарски јазик и обратно.

Со документот се планира учество на писатели од двете земји на литературни конференции и симпозиуми, како и размена на тематски броеви од доменот на периодиката.

Договорот ќе го потпишат претседателот на Друштвото на писателите на Македонија, Раде Силјан и претседателот на Сојузот на бугарските писатели, Николај Петев.

Би можело да ве интересира

Откриена спомен – бистата на Мартиноски во Букурешт

Ана Ололовска

Прво издание на фестивалот „Недела на излозите“

Ана Ололовска

Скопјанката Ива Ангеловска наградена на „Европска недела на креатори на културно наследство“

Ана Ололовска

Албанскиот Парламент треба да ја ратификува Спогодбата за заемно отворање културно-информативни центри со Северна Македонија

Ана Ололовска

Предложени 63 годишнини за одбележување во 2020 година

Ана Ололовска

Во Сомбор одржана СРМА-Србија-Македонија Културна активна размена

Ана Ололовска

Leave a Comment

one × three =