Друштвото на писатели се простува од Данило Коцевски

Од:

Членовите на Друштвото на писатели на Македонија се длабоко потресени од загубата на колегата Данило Коцевски.

-Коцевски, критичар и хроничар, сестран книжевен творец и драг пријател, кој беше секогаш расположен за инспиративен книжевен реазговор и беше пример за книжевен деец за кој не важат генерациските поделби. До пред само неколку месеци тој беше активно вклучен во редовните книжевни настани на ДПМ, со свои прилози, текстуални или дебатни настапи, со жирирања и уредувачки активности. Неговото творештво, особено неговата литературна критика и есеистика, како и неговата хроничарска есеистика за Скопје, остануваат трајни и значајни сегменти на македонската литература. Вечна му слава, наведува ДПМ.

Би можело да ве интересира

Почина Михајло Серафимовски, професор на Градежниот факултет во Скопје

Ана Ололовска

Македонски ПЕН центар: Данило Коцевски беше жива енциклопедија за Скопје и скопјани

Ана Ололовска

Почина писателот и хроничар Данило Коцевски

Ана Ололовска

Почина Нина Спирова, пејачката со чиј волшебен глас израснаа генерации

А1он

Почина најстариот битолски лекар примариус д-р Константин Нича

Предраг Петровиќ

Почина српската писателка Исидора Бјелица

А1он