Целосна конзервација на светилиштето на Кокино

Од:

[staff name=”Елена Георгиевска” position=”Автор”][/staff]Кумановскиот Музеј ќе преземе засилени активности со кои би требало годинава, целосно да се заврши конзервацијата на светилиштето и ѕидот кој го опкружува, на Кокино.

-Се работи за ограден ѕид и астрономска платформа кои ќе бидат презентирани на таков начин за да посетителите имаат претстава што всушност се работело на Кокино. Овој простор треба да се подигне на околу еден метар за да биде видлив за посетителите – изјави директорот на НУ „Музеј Куманово“, Јовица Станковски.

Според него на тој начин, ќе се заокружи истражувањето на светилишниот дел на Кокино.

-Може да се консатира дека во последните две години се поголема е бројката на туристи кои го посетуваат Кокино, особено туристи од странство. Освен што доаѓаат самостојно значително е зголемена и бројката и на организирани посети од страна на туристички агенции – изјави градоначалникот на општина Старо Нагоричане, Миодраг Јовановиќ.

Би можело да ве интересира

Промоција ‘Од ракописот на една жена’

Предраг Петровиќ

Оперската претстава „Турандот“ од Џакомо Пучини во Национална опера и балет

Предраг Петровиќ

АКТО 18: Проекција на „Витиќ танцува“ или борбата на поединецот за јавното добро

Асемина Проедру и Елеонора Венинова го отворија 8. издание на МФФ Киненова

Оливер Митковски и Андреја Салпе по втор пат во МНТ ќе го изведат поетско-музичкиот електронски акт „Поетроника“

Инспиративен концерт на „Љубојна“ во Прилеп