10 зачини кои во вашата исхрана ќе ви го подобрат здравјето. Куркумата, циметот, ориганото се само дел од 10-те зачини кои е пожелно секојдневно да се користат
Популарниот доктор Оз со помош на д-р Џозеф Меркола, специјалист по алтернативна медицина, препорачува 10 растенија, односно зачини кои треба да се вклучат во исхрана, бидејќи имаат лековити својства. Во прилог на здравствени придобивки, од голема помош се и за одржувањето на младешки изглед.
Куркумате нашироко се користи во Индија. Луѓето погодени од рак и Алцхајмеровата болест го става на врвот на топ листите здрави зачини. Лабораториски студии покажаа дека е ефикаснен против ракот на дебелото црево. Со својата убава боја и егзотични вкус збогатен храна направени од грав, компири и зеленчук, риба, јагнешко и пилешко.
Циметот, исто како каранфилот е одличен за третман на артритис и болка во мускулите, а е добар и за елиминирање на бактерии.
Освен циметот и каранфилот делотворно делуваат и мајчина душица, жалфијата, босилекот, ориганото, ѓумбир, мајоранот.