Пирошки со компири

Од:

Веднаш ќе ги снема од трпезата …

Потребно е:
400 гр брашно
2 кесички прашок за пециво
2 кесички сув квасец
200 гр маргарин
300 гр сварени и испасирани компири
1 јајце
сол

за филот:
300 гр шунка
200 гр кашкавал (трапист, гауда, ајдамер или по избор)

Подготовка:
– Во подлабок сад ставете ги брашното, испасираните компири, прашокот за пециво, квасецот, солта, исечениот на парчиња маргарин и јајцето. Замесете глатко тесто, не многу тврдо. Покријте го со крпа и оставете го да стои на топло околу 30 минути.

– За тоа време ситно исечете ја шунката и изрендајте го кашкавалот.

– Тестото поделете го на два дела. Секој дел развлечете го со дебелина од околу 0,5 см. Потоа секое тесто исечете го на правоаголници со големина 5х10 см.

– На секој правоаголник ставете ставете малку од шунката и кашкавалот и замотајте ги во ролна од пошироката страна. со прсти притиснете ги краевите кон внатре.

– Наредете ги во тава обложена со хартија за печење (споената страна да биде од доле), премачкајте ги со изматено јајце и посипете со малку изрендан кашкавал и сусам. Оставете ги да стојат 15-тина минути.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 200 целзиусови степени околу 30 минути.

– Послужете ги врели со чаша јогурт или кисело млеко.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ