Слатки полнети корпички

Од:

Ќе ги воодушевите вашите домашни …

Потребно е за 12 корпички:
4 јајца
200 мл вода
100 мл масло
1 лажица шеќер
200 гр остро брашно

за филот:
2 пудинга од ванила
500 мл млеко
5 лажици шеќер
100 гр мелени Плазма бисквити
250 мл слатка павлака
карамел прелив

Подготовка:
– Во сад на рингла ставете ги водата, маслото и шеќерот и оставете да провријат.

– Додадете го брашното и мешајте додека тестото не почне да се одвојува од ѕидовите на садот. Оставете да се излади и изматете го со миксер. Додадете ги јајцата, едно по едно, со постојано матење додека да добиете хомогена смеса.

– Смесата поделете ја на 12 делови. Со намастени раце прво секој дел обликувајте го како топче, а потоа со дланките притиснете.

– Ставете ги во калап за мафини така што ќе ги обликувате како корпички.

– Печете ги во загреана рерна на 250 целзиусови степени 15 минути. Отворете ја рерната и оставете да се изладат.

– Извадете ги од калапот и средината притиснете ја надоле.

– За филот, во сад на рингла ставете 400 мл млеко и шеќер и оставете да проврие. Остатокот од млекото измешајте го со прашокот за пудинг и сипете го во провриеното млеко. Со мешање варете го пудингот додека да се згусне.

– Оставете да се излади, а потоа додадете ги мелените бисквити.

– Изматете ја слатката павлака. Половина додадете ја во филот, а остатокот сочувајте го за декорирање.

– Во корпичките сипете од филот, а пота декорирајте со изматената слатка павлака. Можете да додадете и овошје по желба. На крај прелијте со карамел преливот.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава