Сочен колач со боровинки и лимон

Од:

Овој вкусен колач може да стои подолго време …

Подготовка:

за бисквитното тесто:

85 гр путер
100 гр шеќер
изрендана кора од 2 лимона
230 гр брашно
1 лажица прашок за пециво
прстофат сол
1 лажиче цимет во прав
малку изрендано морско оревче
2 поголеми јајца
125 мл јогурт
400 гр боровинки

за преливот од лимон:

65 гр шеќер
сок од 2 лимони
за посипување:
55 гр путер
100 гр шеќер
45 гр остро брашно
1 лажиче симет во прав

Подготовка:

– Прво подгответе ја смесата за посипување. Во еден сад ставете ги ладниот путер, шеќерот, циметот и брашното и со прсти убаво истријте ги сите состојки. Смесата треба да биде како мали грутки. Ставете ја во фрижидер.
– Преминете на подготовката на бисквитното тесто. Кремасто изматете ги путерот, шеќерот и изренданата кора од лимон околу 3 минути. Едно по едно додадете ги јајцата со постојано матење.
– Во посебен сад измешајте ги прашокот за пециво, брашното, солта, циметот и морското оревче и додадете ги постепено во смесата со јајца со постојано матење. На секое додавање малку од брашното, додадете по малку од јогуртот.
– На самиот крај кога смесата ќе стане хомогена додадете ги и боровинките и измешајте ги со дрвена лажица.
– Смесата сипете ја во намастен со путер правоаголен калап. Над тестото распоредете ја смесата за посипување.
– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 55 минути, додека тестото не добие убава златно-кафена боја.
– Пред крај на печењето подгответе го преливот од лимон. Во мал сад на рингла ставете ги да се варат сокот од лимон и шеќерот. Варете ги додека да се згусне течноста.
– Врелиот печен колач прелијте го со подготвениот п релив и оставете да се впие.
– Исечете го на парчиња и послужете.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ