Брзи мафини со сливи

Од:

Слатки овошни мафини …

Потребно е (за 24 мафини):

200 гр путер
125 мл млеко
250 мл слатка павлака
2 јајца
140 гр шеќер
370 гр брашно
1 лажиче прашок за пециво
1/3 лажиче сода бикарбона
2 лажичиња екстракт од ванила
свежи сливи
шеќер во прав, за посипување

Подготовка:

– Сливите измијте ги, поделете ги на половинки и извадете им ги семките.
– Калапот за мафини намастете го со путер и посипете со малку брашно.
–  Во еден сад измешајте ги брашното, прашокот за пециво и сода бикарбоната.
– На средна температура растопете го путерот во млекото.
– Изматете ги јајцата со шеќерот. Додадете ги киселата павлака, екстрактот од ванила и на 2-3 пати брашното и растопениот путер во млеко.
– Смесата сипете ја во калапот за мафини и израмнете. ме ги преполнувате до горе дупките затоа што ќе нараснат мафините.
– На секој мафин ставете по дбе половинки сливи свртени со исечениот дел нагоре.
– Ставете да се печат во загреана рерна на 175 целзиусови степени 35 минути. Проверете со чепкала за заби дали се печени.
– Печените мафини оставете да се изладат, посипете ги со шеќер во прав и послужете.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава