Лимон коцки

Од:

Совршено лесен колач за подготовка и за почетници …

Потребно е:

за бисквитното тесто:

2 чаши (од 250 мл) пченично остро брашно
1 чаша шеќер во прав
230 гр путер, растопен
1/2 лажиче екстракт од ванила

за филот со јајца:

4 јајца
1,5 чаша шеќер
1 лажиче прашок за пециво
1/4 чаша пченично остро брашно
3/4 чаша сок од лимон
1 лажиче изрендана кора од лимон

Подготовка:

– Измешајте ги брашното и шеќерот во прав. Додадете го растопениот путер и убаво измешајте да добиете масно, меко тесто.

– Тестото со рака убаво раширете го во намастена тава за печење (23 х 33 см).

 
– Ставете да се пече во загреана рерна на 170 целзиусови степени околу 15 минути или додека да добие убава златна боја. Оставете да се излади.

– За филот со јајца изматете ги јајцата да станат пенести.
– Измешајте ги брашното, прашокот за пециво и шеќерот. Додадете ги во изматените јајца и полека измешајте додека да добиете хомогена смеса.
– Во смесата додадете ги сокот и изренданата кора од лимон.
– Добиената смеса прелијте ја над печеното бисквитно тесто и тавата вратете ја во рерна.

 
– Допечете го колачот уште 25-30 минути, се одека филот од јајца не стане малку потврд. Внимавајте да не го препечете горниот слој.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ