Лимон коцки

Од:

Совршено лесен колач за подготовка и за почетници …

Потребно е:

за бисквитното тесто:

2 чаши (од 250 мл) пченично остро брашно
1 чаша шеќер во прав
230 гр путер, растопен
1/2 лажиче екстракт од ванила

за филот со јајца:

4 јајца
1,5 чаша шеќер
1 лажиче прашок за пециво
1/4 чаша пченично остро брашно
3/4 чаша сок од лимон
1 лажиче изрендана кора од лимон

Подготовка:

– Измешајте ги брашното и шеќерот во прав. Додадете го растопениот путер и убаво измешајте да добиете масно, меко тесто.

– Тестото со рака убаво раширете го во намастена тава за печење (23 х 33 см).

 
– Ставете да се пече во загреана рерна на 170 целзиусови степени околу 15 минути или додека да добие убава златна боја. Оставете да се излади.

– За филот со јајца изматете ги јајцата да станат пенести.
– Измешајте ги брашното, прашокот за пециво и шеќерот. Додадете ги во изматените јајца и полека измешајте додека да добиете хомогена смеса.
– Во смесата додадете ги сокот и изренданата кора од лимон.
– Добиената смеса прелијте ја над печеното бисквитно тесто и тавата вратете ја во рерна.

 
– Допечете го колачот уште 25-30 минути, се одека филот од јајца не стане малку потврд. Внимавајте да не го препечете горниот слој.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава