Колачиња со боровинки

Од:

Идеално одат со кафе или чај, а можат да бидат идеални за појадок …

Потребно е:

3 поголеми јајца
100 гр шеќер
130 гр растопен и изладен путер
70 гр пире од јаболки
60 мл млеко
изрендана кора од 1 лимон
1 ванилин шеќер
боровинки
200 гр брашно
1 прашок за пециво

Подготовка:

– Помешајте ги брашното и прашокот за пециво. Во друг сад помешајте ги пирето од јаболки со растопениот и изладан путер.

– Изматете ги јајцата и полека додавајте го шеќерот со постојано матење. Полека додадете го и пирето од јаболки со путерот. Додадете го и млекото и уште малку изматете.

– На крај додадете го брашното со прашокот за пециво во него и полека измешајте со дрвена лажица. Сместа оставете ја да стои во фрижидер преку ноќ или барем најмалку 1 час. Треба да биде густа и цврста.

– Калапот со отворите за колачиња премачкајте го со растопен путер. Во секој отвор сипете по една лажица од горната смеса и во средината втиснете по 2-3 боровинки.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 190 целзиусови степени околу 5 минути. исклучете ја рерната на 1 минута и повторно вклучете ја на 160 степени и повторно печете ги 5 минути.

– Извадете ги од рерната, оставете ги неколку минути да се изладат и извадете ги од калапот. Пред да ги послужите посипете ги со шеќер во прав.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ