Колачиња со боровинки

Од:

Идеално одат со кафе или чај, а можат да бидат идеални за појадок …

Потребно е:

3 поголеми јајца
100 гр шеќер
130 гр растопен и изладен путер
70 гр пире од јаболки
60 мл млеко
изрендана кора од 1 лимон
1 ванилин шеќер
боровинки
200 гр брашно
1 прашок за пециво

Подготовка:

– Помешајте ги брашното и прашокот за пециво. Во друг сад помешајте ги пирето од јаболки со растопениот и изладан путер.

– Изматете ги јајцата и полека додавајте го шеќерот со постојано матење. Полека додадете го и пирето од јаболки со путерот. Додадете го и млекото и уште малку изматете.

– На крај додадете го брашното со прашокот за пециво во него и полека измешајте со дрвена лажица. Сместа оставете ја да стои во фрижидер преку ноќ или барем најмалку 1 час. Треба да биде густа и цврста.

– Калапот со отворите за колачиња премачкајте го со растопен путер. Во секој отвор сипете по една лажица од горната смеса и во средината втиснете по 2-3 боровинки.

– Ставете да се печат во загреана рерна на 190 целзиусови степени околу 5 минути. исклучете ја рерната на 1 минута и повторно вклучете ја на 160 степени и повторно печете ги 5 минути.

– Извадете ги од рерната, оставете ги неколку минути да се изладат и извадете ги од калапот. Пред да ги послужите посипете ги со шеќер во прав.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава