Колач со зашеќерени јагоди и капини

Од:

Како денешен десерт подгответе го овој вкусен чоколаден колач …

Потребно е:

350 гр јагоди и капини од слатко
70 гр чоколадо
80 гр растопен путер
50 гр кафеав шеќер
2 јајца
1 лажиче екстракт од ванила
100 гр брашно
1/2 лажиче сол
1 лажиче сода бикарбона
прелив од јагоди
шлаг во спреј

Подготовка:

– Округла тава со дијаметар од 28 см обложете ја со хартија за печење.

– Во еден сад на рингла на ниска температура растопете ги чоколадото и путерот и измешајте за да добиете хомогена смеса.

– Во горната изладена смеса додадете ги шеќерот, јајцата и екстрактот од ванила и убаво изматете со миксер.

– Измешајте го брашното со содата и солта и додадете го во горната смеса, измешајте. На крај додадете го слаткото од капини и јагоди и повторно измешајте.

– Смесата сипете ја во тавата и ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени, 30-35 минути (најубаво да проверите со чепкалка за заби дали е печено).

– Печениот колач оставете го да се излади, исечете го на парчиња. На секое парче ставете од шлагот и преливот од јагоди и послужете.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава