Брзо ќе го направите, а уште побрзо ќе го изедете…
Потребно е:
за тестото:
250 гр брашно
100 гр шеќер
1 прашок за пециво
1 ванилин шеќер
80 гр путер
1 јајце
за филот:
500 мл млеко
2 кесички пудинг од ванила
200 гр шеќер
800 мл слатка павлака
овошје
прелив за торта
Подготовка:
– Од наведените состојки за тестото замесете тесто и оставете го во фрижидер околу 45 минути. Потоа развлечете го со сукало на набрашнете работна површина и ставете го на дното на кружна тава за печење претходно премачкана со маргарин и посипана со малку брашно.
– Во млекото сварете го пудингот измешан со шеќерот, тргнете го од рингла и веднаш додадете ја слатката павлака.
– Сипете го над тестото во тавата и одозгора наредете го овошјето по желба.
– Ставете да се пече во загреана рерна на 170 целзиусови степени околу 70 минути.
– Печениот колач оставете да се излади и потоа ставете го во фрижидер најдобро преку ноќ убаво да се излади.
– Утредента колачот прелијте го со прелив за торти (подготвен според упатството на пакувањето).
###