Освежителен колач со вишни

Од:

Фантастичен овошен колач…

Потребно е:

за тестото:

4 јајца
150 гр шеќер
1 ванилин шеќер
100 гр брашно
1/2 прашок за пециво
70 гр нишесте
100 мл млеко
100 мл масло

за филот:

1 тегла компот од вишни
1 пудинг од ванила
за украсување:
2 кесички шлаг во прав
200 мл млеко или вода

Подготовка:

– Во еден сад пенесто изматете ги жолчките, шеќерот и ванилиниот шеќер.
– Полека додадете го брашното измешано со прашокот за пециво и нишестето, млекото и маслото. Изматете убаво.
– На крај додадете го и цврсто изматенито снег од белки и полека измешајте со дрвена лажица.
– Подготвената смеса сипете ја во намастена тава и одозгора рамномерно распоредете ги исцедените вишни од компотот.
– Ставете да се пече во загреана рерна на 180 целзиусови степени околу 30 минути.
– Сокот од компотот сипете го во сад за мерење. Треба да добиете 450 мл течност. Досипете вода колку е потребно.
– Одземете 5 лажици од сокот и во нив измешајте го прашокот за пудинг. остатокот од течноста ставете ја да да се вари. Кога ќе зоврие тргнете го садот на страна, додадете го разматениот пудинг и повторно вратете го садот на рингла. Со постојано матење варете го околу 1 минута.
– Направениот пудинг рамномерно распоредете го над печениот колач.
– Пред да го послужите ставете го колачот во фрижидер убаво да се излади.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ