Дијабетес тип 2 станува се почеста болест, а стручњаците предвидуваат дека, доколку животните навики на луѓето не се променат, бројот на луѓето во светот кои страдаат од дијабетес до 2030. година ќе изнесува дури 900 милиони. А токму цртниот чај е добар за спречување на оваа болест.
Со желба да се запре овој пораст, научниците ги набљудувале навиките на луѓето во разни држави. Утврдено е дека во земјите каде процентот на потрошувачка на црниот чај е најголем, процентот на луѓе кои страдаат од дијабетес тип 2 е најмал.
Во Ирска, Турција и Велика Британија процентот на консумирање на црн чај е најголем, додека најнизок е во Јужна Кореја, Бразил и Кина.
Истражувањето покажало дека добар ефект имаат зелениот и белиот чај, но најефикасен е црниот поради процесот на производството.
Имено, црниот чај е подобро ферментиран, па едноставните флавоноиди ги менува во покомплексни соединенија кои се нарекуваат теафлавин и теарубигин, за кои се смета дека го намалуваат ризикот од настанување на рак и го забавуваат ширењето на клетките на ракот.