Суви колачиња од интегрално брашно со мед

Од:

Едноставно превкусни, со сладок вкус на ѓумбир и цимет …

Потребно е:
300 гр интегрално пченично брашно
130 гр шеќер
1 ванилин шеќер
3 лажици мед
130 гр путер
1 јајце
2 лажичиња ѓумбир во прав
2 лажичиња цимет
1 лажиче сода бикарбона
1 лажиче изрендана кора од лимон
прстофат сол

Подготовка:
– Во еден сад ставете ги путерот, шеќерот и ванилиниот шеќер и изматете ги пенесто.

– Додадете го јајцето, а потоа и медот и изренданата кора од лимон.

– Во друг сад измешајте ги брашното, ѓумбирот, циметот, содата и солта. Оваа мешавина додадете ја во горната смеса и со раце замесете тесто.

– Тестото замотајте го во пластична фолија и ставете го да стои во фрижидер околу 1 час.

– Обликувајте топчиња од смесата со големина на орев и наредете ги во тава обложена со хартија за печење.

– Секое топче полека притиснете го со рака.

– Ставете ги да се печат во загреана рерна на 170 целзиусови степени околу 12 минути.

Би можело да ве интересира

Граѓаните испиле 1,3 милиони пакувања диазепам: Расте потрошувачката на лекови за смирување

A1on

Филувани плочки од компири

Наум Локоски

Едноставни мафини со овошје

Наум Локоски