Конзумирање алкохол и ризикот за заболување од рак на дојкa

Од:

Истражувањето на еден шпански научник го поврза секојдневното конзумирање алкохол со поголем ризик од рак на дојка.

Податоците за околу 334.000 жени на возраст од 35 до 70 години се собрани во десет европски земји.

Ризикот за заболување од рак на дојка четири пати се зголемува со секоја дневно конзумирана чаша пиво или вино.

Секое дополнително зголемување на дневното конзумирање алкохол било поврзано со дополнително зголемување на ризикот на заболување, а ризикот бил најголем кај испитаници кои секојдневно внесувале алкохол почнале уште пред бременоста.

Научниците веруваат дека вооченото зголемување на ризикот за заболување се темели врз механизми кои не се поврзани со делување на хормоните.

Би можело да ве интересира

Путин најави вакцина против рак

(ВИДЕО) Филиповска за канцерот: 50 отсто бев излечена во Истанбул, 50 отсто ме излечија во Македонија

А1он

Германска компанија претстави лек против рак: Туморот престанал да расте кај сите пациенти

Предраг Петровиќ

„Приказната продолжува“ за децата кои победиле канцер: Старото училиште во селото Кучково станува Регионален центар за рехабилитација

„Борка“: Да се овозможат навремени прегледи за рано откривање на ракот на дојка

Ана Ололовска

Халк Осигурување АД Скопје втора година по ред ја поддржува кампањата подигнување на свесноста за ракот на дојка

Ана Ололовска