Чоколаден еуроблок колач

Од:

Потребно е:

За кора:

6 белки
7 лажици шеќер
1 дл. масло
7 лажици брашно
½ пециво
50 гр. сецкано црно чоколадо

За фил:

6 жолчки
6 лажици шеќер
125 гр. путер
150 гр. црно чоколадо
1 лажица екстракт од ванила
100 гр. еуроблок чоколадо

Подготовка:

– За кората: се матат белките со шеќерот се додега не се добие густа смеса.
– Потоа во садот се додаваат останатите состојки и се мати кратко време, се додека не се добие хомогена смеса.
– Смесата се пече во намастена тава, на хартија за печење, на 200 степени.
– За кремот: жолчките се матат заедно со шеќерот на пареа за да се направи крем.
– При самиот крај на готвењето се додаваат чоколадото и путерот.
– Убаво се меша и со врелиот крем се прелива топлата кора.
– Кога ќе се олади колачот се посипува со рондана еуроблок чоколада.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава