Чоколаден еуроблок колач

Од:

Потребно е:

За кора:

6 белки
7 лажици шеќер
1 дл. масло
7 лажици брашно
½ пециво
50 гр. сецкано црно чоколадо

За фил:

6 жолчки
6 лажици шеќер
125 гр. путер
150 гр. црно чоколадо
1 лажица екстракт од ванила
100 гр. еуроблок чоколадо

Подготовка:

– За кората: се матат белките со шеќерот се додега не се добие густа смеса.
– Потоа во садот се додаваат останатите состојки и се мати кратко време, се додека не се добие хомогена смеса.
– Смесата се пече во намастена тава, на хартија за печење, на 200 степени.
– За кремот: жолчките се матат заедно со шеќерот на пареа за да се направи крем.
– При самиот крај на готвењето се додаваат чоколадото и путерот.
– Убаво се меша и со врелиот крем се прелива топлата кора.
– Кога ќе се олади колачот се посипува со рондана еуроблок чоколада.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ