Македонскиот кавијар – ајварот

Од:

Зборот ајвар потекнува од турскиот јазик и значи солена икра или кавијар – па оттука и споредбата на македонскиот ајвар со скапоцениот кавијар.

Септември и октомври се месеци кога традиционално наголемо се подготвува зимница, а градот мириса на ајвар. Е сега, ако сакаме да бидеме искрени, многу помалку и не баш насекаде како до пред неколку години, но сепак, традицијата опстанува.

Иако оваа традиција на производство на ајвар во Македонија е со релативно нов датум, некаде по Втората светска војна, очигледно, правењето ајвар им е важно на Македонците, на кои оваа активност, меѓу другото, им е и повод за маалска и семејна дружба. Имено, како што велат етнолозите, ајварот не е само чин на изработка на зимница, туку и еден вид обред или ритуал кој ги зближува членовите на семејството, па и пошироко, на соседството.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ