Различни видови на соли, со кои обилува тврдата вода потекнуваат од отпуштање на атомите од зрната кафе, поради што ни најскапото кафе не би било толку вкусно ако се подготвува во мека вода.
Заборавете на луксузните апарати за кафе, купување на најскапо зрно или специјални техники за мешање, бидејќи во добриот вкус на кафето најголема улога има водата, покажа студија на британскиот Универзитет Бат.
Во неа хемичарот Кристофер Хендон анализирал точен состав на кафето кое претходно го дал на волонтери на тестирање.
Дури и ако се користи иста сорта на зрно, кафето може да има целосно различен вкус ако се свари во различна вода од славина, заклучија научниците. Она што најмногу влијае на добриот вкус на кафето е релативно тврдата вода, која има поголем удел на магнезиумски јони и го поттикнува отпуштањето на аромата од зрното, пишува Дејли Меил.