Јајцата се побогати со витамин Д и поздрави отколку пред 30 години

Од:

Денес во јајцата има 25% помалку заситени масти, кои инаку се поврзуваат со болестите на срцето, отколку во 80-те, открило истражувањето на Британското Министерство за здравство.

Освен што содржат помалку заситени масти, јајцата имаат и помалку холестерол, помалку калории и побогати се со витамин Д во споредба со јајцата 30 години порано. Научниците тврдат дека јајцата се поздрави затоа што се променила храната за кокошките.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава