Јајцата се побогати со витамин Д и поздрави отколку пред 30 години

Од:

Денес во јајцата има 25% помалку заситени масти, кои инаку се поврзуваат со болестите на срцето, отколку во 80-те, открило истражувањето на Британското Министерство за здравство.

Освен што содржат помалку заситени масти, јајцата имаат и помалку холестерол, помалку калории и побогати се со витамин Д во споредба со јајцата 30 години порано. Научниците тврдат дека јајцата се поздрави затоа што се променила храната за кокошките.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ