Кајсиите се добра заштита од сонцето

Од:

Поради големата содржина на калиум и ниската содржина на натриум, како и влијанието на намалувањето на лошиот хоелстерол, кајсијата делува благотворно на лицата со болно срце и зголемен крвен притисок.

Таа е благодарна и за одбраната на организмот од инфекции, за јакнење на забите и коските, за подобрување на видот и обновување на ткивото.Доколку се зема пред оброк, добро влијае на варењето, а поради содржината на железо треба да се најде на менито на слабокрвните (анемичните).

Свежиот сок од кајсија се користи и против температура, треска, кожни болести и изгореници. Денес за овие болести постојат ефикасни и достапни лекови, но поради истенчената озонска обвивка, влијанието на кајсиите на заштитата на кожата од дејство на сонцето и стареењето е исклучително актуелно.

Кајсијата и нејзиниот сок, освен што се вкусни и освежувачки, го забрзуваат и исфрлањето на отровните материи од организмот.

Кајсијата е добар извор на бета каротин, па помага при инфекциите и кожните проблеми. Бета каротинот е еден од најпознатите антиоксиданси, а се нарекува и „природен чадор за сонце“, бидејќи ја штити кожата од штетните ултравиолетови зраци, намалувајќи ја активноста на слободните радикали, кои настануваат поради емисијата на УВ зраци, односно при сончањето.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска