Слободните радикали предизвикуваат разни опасни заболувања, кои можеме да ги ублажиме, па дури и да ги победеми со правилен избор на хранливи производи. Меѓу нив посебно се истакнуваат портокаловото, но и жолтото овошје и зеленчук, како што се морковот, портокалот, ананасот, тиквата, праската, кајсиите, жолтите пиперки, крушите и јаболкото, кои изобилуваат со каротеноиди, особено со бета-каротен.
Портокаловото и жолтото овошје и зеленчук, освен што го штитат организмот од слободните радикали, а со самото тоа и од опасни заболувања, го јакнат имунолошкиот систем и ја штитат кожата од штетното влијание на УВ зраците, а организмот од срцев удар.
Тоа е многу поволно и за здравејто на нашата кожа чии клетки ги штити од предвремено стареење.
Овие хранливи производи со својата поттикнувачка боја дејствуваат и против депресија, ги јакнат нервите и помагаат во враќањето на нарушенета емотивна рамнотежа, а жолтото е добро за размислување и концентрација, па се препорачува пред важни испити, тестови и работни обврски.