Мрсната храна предизвикува замор

Од:

Истражувањето на американските научници од Медицинскиот колеџ на Пенсилванија ја докажа поврзаноста на конзумирањето мрсна храна со зголемената зачестеност на чуството на замор.

Резултатите од студијата се темелат на следење на 31 здрав испитаник со нормална тежина на возраст од 18 до 65 години.

Анализите покажале дека поголемото учество на мрсната храна во прехраната резултирало со поспаност во текот на денот и потешкотии во одржувањето на концентрацијата. Наспроти тоа, поголемиот внес на јагленохидрати доведува до полесно одржување на концентрацијата.

На резултатите не влијаеле годините на старост, полот, индексот на телесната маса, вкупното траење на сонот и вкупниот внес на калории.

Претходни истражувања веќе потврдија дека големото количество на масти во исханата претставува поголем ризик за заболување од болести на срцето и некои форми на рак.

Би можело да ве интересира

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава

Понижување на лекарите и на пациентите – цела ноќ дежурство со една кифличка за вечера

Анита Петровска Рајковиќ