Пијалок против надуеност и проблеми во варењето

Од:

Надуеноста предизвикува многу непријатни грчеви во желудникот. Со недоволно соџвакана храна, подуеност се случува кога консумираме намирници што содржат јаглехидрати и лактоза.

Постојат некои зачини и билки кои ги смируваат цревата и го олеснуваат варењето, затоа ви препорачуваме како да ги користите против надуеност.

За борба против овие непријатни појави е неопходно да се користат растенија, кои за поттикнување на создавањето на ензими потребни за целосно и ефикасно варење на храната од бактерии произведуваат гас, оставајќи ги со помалку „гориво“.

Овие растенија се нарекуваат карминативи и се богати со етерични масла, со смирувачки ефект врз варењето на храната.

Тука спаѓаат зачините како што се: анасон, ѓумбир, нане и мајчина душица.
Рецепт за пијалокот за олеснување во варењето на храната:

1 чаша ладен чај од камилица
1 чаша јагоди
1 чаша ананас
1 јогурт со пробиотички бактерии
1 лажичка мед
1 чаша коцки со мраз

Во блендер сомелете ги состојките додека не добиете хомогена смеса.

Би можело да ве интересира

Исхрана и плодни денови – како одредена храна може да ги зголеми или намали шансите за зачнување

Катерина Ѓуровски

Во ЕУ годишно умираат 10.000 луѓе бидејќи не вежбаат доволно

Ана Ололовска

М-р по фармација Славица Тодоровска од „Хемофарм“ советува: Запекот мора да се лекува

Ана Ололовска

Природата во градот ја намалува осаменоста

Ана Ололовска

Кафето, алкохолот и месото се штетни за бубрезите

Ана Ололовска

Откриен досега непознат дел од човековата вилица

Ана Ололовска