Калиумот го намалува ризикот од мозочен удар

Од:

Зголемениот внес на храна која изобилува со калиум е поврзано со намалување на ризикот од мозочен удар, објави „British Medical Journal“.

Истражувачите од Империјал колеџот во Лондон и медицинската школа Ворвик додаваат дека зголемениот внес на калиум најлесно се постигнува со зголемување на конзумирањето овошје и зеленчук.

Со тоа, намалувањето на внесувањето на солта беше поврзано со дополнителното намалување на ризикот за мозочен удар.

На темел на новите наоди на Светската здравствена организација (СЗО) ги издаде првите препораки а дневниот внес на калиум возрасните лица дневно треба да внесуваат четири грама или 90-100 милимоли калиум.

Во истражувањето се користени податоци собрани за потребите на 33 претходно спроведени студии во кои биле вклучени 128.000 здрави испитаници.

Се покажало дека зголемувањето на конзумацијата на калиум по пат на исхрана за 3-4 грама дневно е поврзано со намалување на крвниот притисок и просечно 24-процентно намалување на ризикот за мозочен удар.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава