Еврокомисиjaта препорача ДНК анализи на замрзнатите полупроизводи од говедско месо во ЕУ

Од:

Европската комисија им препорачува на сите земји-членки на ЕУ да извршат ДНК анализи на замрзнатите полупроизводи од говедско месо, изјави синоќа еврокомесарот за здравство и потрошувачки прашања Тонио Борч, по вонредната министерска средба во Брисел, посветена на скандалот со коњското месо откриено во производи со етикети на говедско.

– За утврдување на вистинските размери на проблемот ние ги замоливме националните санитарни власти да направат ДНК анализи на соодветните производи, нагласи еврокомесарот.

Предлогот ќе биде испратен денеска до сите земји-членки на Унијата.

Од своја страна, ЕВРОПОЛ се ангажира да ги координира криминалните истражувања, кои се водат во неколку земји на ЕУ, со цел да се утврди каде е извршена измамата која доведе до употреба на коњско наместо говедско месо.

Би можело да ве интересира

Вонредни контроли на скопски „бувљак“, уништени околу 100 килограми небезбедни чипсови, чоколадни бонбони, наполитанки, конзерви,…

АХВ: Три ресторани и месарница во Кавадарци пласирале небезбедна храна

Горан Наумовски

АХВ: „Атлантик Штарк“ повлекува бисквити поради можност за присуство на надворешно тело

Дурмиши: Ќе има намалување на цените на основните прехранбени производи

AХВ: Откриена е небезбедна храна во месарница и во супер маркет во Скопје

Горан Наумовски

Јајца Л класа, суџук, пудинг од чоколадо: Што ќе се јаде во охридскиот затвор годинава